Gå kurs

Att utbilda dig och din hund är en god investering för att ni ska ha en bra relation tillsammans, kunna fungera i samhället och utvecklas som individer. Om du och din hund har en gemensam trygghet i en grundlydnad blir livet inte bara enklare och roligare för dig och din hund - ni får så mycket mer på köpet.

Anmälan

Alla kurser läggs ut här på hemsidan. Gå in på den kurs du vill gå och anmäl dig till kursledaren via mejl och avvakta svar. Det är bara kursledaren som kan säga om det finns plats och om du har kommit med på kursen. Övriga frågor om utbildning mejlas till styrelsens ansvarige för utbildning, Nina Frisk, på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Priser

Avgifterna för kurser hållna av vår avtalsinstruktör är högre än de kurser som hålls av våra idiella instruktörer. Avtalinstruktören håller kurser fortlöpande och erlägger moms, för övriga kurser kan det bli en viss väntetid innan kursen kan starta.

  • Grundkurs Valp/Unghund/Vuxen
    1.000,-
  • Fortsättningskurs
    850,-
  • Fortsättning Dressyr
    850,-
  • Fortsättning Spår
    850,-
  • Rallylydnad
    850,-
  • Trix & Konster
    850,-
  • Klicker, introduktion
    850,-
  • Inte dra i koppel/hälsa
    600,-
  • Tävlingslydnad 1
    850,-
  • Tävlingslydnad 2
    850,-
  • Tävlingsinriktad spårkurs
    1.000,-
  • Agility Nybörjarkurs
    950,-
  • Agility Fortsättningskurs
    950,-

Kursutbud

  • Agility

    Varje år håller vi både nybörjarkurser och fortsättningskurser i agility. För att gå en nybörjarkurs måste hunden ha en grundlydnad, vilket innebär att den ska:

    • komma på inkallning
    • sitta/ligga på kommando
    • sitta/ligga kvar på kommando
    • fungera bland andra hundar
    • inte får vara rädd eller aggressiv
    Vad är agility?
    Agility är en hundsport som hela tiden blir allt större. Det är en sport med fart och fläkt. Hunden ska ta sig runt en hinderbana med hjälp av sin förare som hela tiden måste vara tydlig och visa rätt väg. Det krävs mycket samarbete mellan hund och förare. Vill man förbättra kontakten med sin hund och samtidigt ha en rolig stund tillsammans så är agility ett bra sätt.

    För att föraren skall kunna kontrollera sin hund och utföra momenten på rätt sätt, krävs dock redan från början en väl genomarbetad grundlydnad. När man tävlar så handlar agility om att på kortast möjliga tid och utan fel eller vägringar ta sig igenom en hinderbana. På en bana är det mellan 15 och 22 hinder som ska tas på rätt sätt, alltså i den ordning som domaren har bestämt. Man kan tävla både individuellt och i lag.

    Det finns fem storleksklasser för hundarna, x-small, small, medium, large och x-large.
  • Du och din valp

    Valpar behöver tidigt få en trygg relation med sin ägare. De behöver också tidigt lära sig grundläggande lydnad i vardagen, ex som att komma när ägaren ropar, kunna umgås med andra hundar på ett vettigt sätt, etc. För att kunna ge en liten valp en trygg och säker relation samt utveckla och stärka banden till ägaren, behöver vi förstå hur hundar och valpar fungerar samt få möjligheter till träning i en säker miljö.
    Allmänt
    Valpar behöver tidigt få en trygg relation med sin ägare. De behöver också tidigt lära sig grundläggande lydnad i vardagen, ex som att komma när ägaren ropar, kunna umgås med andra hundar på ett vettigt sätt, etc. För att kunna ge en liten valp en trygg och säker relation samt utveckla och stärka banden till ägaren, behöver vi förstå hur hundar och valpar fungerar samt få möjligheter till träning i en säker miljö.
    Kursens syfte
    Du & din valp ska syfta till att du utvecklar kunskaper för att stärka relationen till din valp på ett ändamålsenligt sätt. Du ges möjlighet att träna valpen i olika situationer som kan vara nyttiga i er vardag. Vi vill också ge en inblick i vad som är viktigt i en relation med en valp för att kunna utveckla en relation på bästa sätt.
    Kursens innehåll
    Vi träffas vid sex (6) kurstillfällen. Första tillfället är utan hund där vi ska berätta mer ingående om kursinnehållet, lite grundläggande teori. De resterande fem (5) tillfällena innehåller praktiska övningar med valpen. Vid ett av dessa tillfällen är vi på besök i skogen där vi visar hur man kan aktivera valpar på olika sätt – spåra, leta saker, etc.

    Observera att denna kurs är inte någon ersättningskurs för grundkurs!
  • Fortsättning Dressyr

    Fortsättning Dressyr För deltagande i kursen krävs godkänd kunskapskontroll. Kunskapskontroll arrangeras strax innan kursstart. Kursen är inte tävlingsinriktad.

    Kursen har uteslutande praktisk inriktning, och innehåller sex obligatoriska och ett valfritt dressyrmoment ur lydnadsklass 1 eller appellklassens lydnad. Precisionen i momenten är inte nödvändigtvis tävlingsmässig, utan kursdeltagarna bestämmer själva vilket utförande de önskar.
    Obligatoriska moment:
    1. Linförighet
    2. Läggande under marsch
    3. Ställande under marsch
    4. Inkallande
    5. Hopp över hinder
    6. Tandvisning
    Valfria moment
    1. Fritt följ
    2. Framförgående
    3. Apportering
    4. Platsliggande i grupp
    Kursen omfattar 20 lektionstimmar.
  • Fortsättning Spår

    Fortsättning Spår Eleverna lär sig grunderna i hur man lär hunden att följa spår av människor. Kursen innehåller ett obligatoriskt moment, spårning, och också ett av följande valfria moment: Uppletande av borttappat föremål, markering av vittring från en gömd människa på cirka trettio meters avstånd eller budföring. Budföring innebär att hunden, på kommando, springer till en okänd människa som befinner sig på femtio meters avstånd. Det valfria momentet väljs ut av kursdeltagarna vid kursstarten.


    • Målet för det obligatoriska momentet spårning är att hunden skall kunna följa ett trehundra meter långt, fyrtiofem minuter gammalt spår, och markera tre föremål som spårläggaren ”tappat”.

      I de valfria momenten, varav deltagarna kommer överens om ett, är målet att deltagarna efter kursen skall ha tillräckliga kunskaper för att själva kunna träna hunden i momentet. 

      Eftersom kursen inte är tävlingsinriktad, är inte utförandet det viktiga, utan att man tillsammans med sin hund kan klara uppgiften.

      Kursen är på tjugo lektionstimmar.



  • Fortsättningskurs

    Fortsättning B: För hundar upp till 18 månader som gått antingen Valpkurs eller Grundkurs Unghund.

    Fortsättning C: För hundar över 18 månader som gått antingen Grundkurs Unghund eller Grundkurs Vuxen.

    För att få gå en fortsättningskurs måste du ha gått en Valp- eller grundkurs. Har du motsvarande utbildning från annan klubb, vill vi göra en kunskapskontroll innan du kommer med i kursen. Kursen bedrivs i samarbete med Studiefrämjandet och har karaktär av cirkelutbildning.
    Under de praktiska lektionerna intensifieras träningen av de moment du lärt dig i valp- eller grundkurs och din hund skall klara att utföra momenten även i nya omgivningar och under störning. Precisionen i utförandet bestämmer du själv, men din instruktör hjälper dig vilken nivå du än väljer.

    Fortsättningskursen är inkörsporten till vidare utbildning, vare sig du vill gå tävlingsinriktade kurser eller du vill lära dig mer utan att tävla med din hund.

    Detta och en trevlig samvaro med våra välutbildade instruktörer och med andra hundägare erbjuder vi dig och din hund i vår fortsättningskurs.

    Kursen är på tio tillfällen varav minst ett med nosaktivering.
  • Grundkurs Unghund

    Vänder sig till dig som har en hund i åldern 6-18 månader. Förkunskaper är inte nödvändiga. Kursen bedrivs i samarbete med Studiefrämjandet och har karaktär av cirkelutbildning.

    Som deltagare i grundkurs får du vara med om 24 lärorika lektionstimmar med både teoretiska och praktiska lektioner.

    Du får lära dig grundläggande hundkunskap och hur du på olika sätt kan motivera din hund att hålla kontakt med dig. Du får en inblick i hur hundens psyke fungerar och du får veta en hel del om hur det går till att lära en hund olika saker. Du får även lära dig hur du belönar för att få hunden motiverad att göra det du vill.

    Du får lära dig om förebyggande hälsovård och något om hundens utfodring.

    Du kommer att känna till de lagar och förordningar som reglerar hundhållningen i vårt land.

    Vid de praktiska övningarna använder vi oss av vedertagna inlärningsmetoder där vi genom olika belöningar motiverar hunden att utföra det vi vill. Vi lär oss också hundens olika signaler och att förstå vad signalerna betyder. Vi tränar också på att få hunden uppmärksam på dig även då det finns störningar i närheten. Självklart måste du träna hemma det vi går igenom under lektionerna.

    De praktiska övningarna består av inkallning, sitt och ligg, gå fint både med och utan koppel, olika kontaktövningar och kvarstannande liksom avslappningsövningar, där du och din hund får lära er att koppla av i olika miljöer.

    Detta och en trevlig samvaro med våra välutbildade instruktörer och med andra hundägare erbjuder vi dig och din hund i vår grundkurs Unghund.
  • Grundkurs Valp

    Vänder sig till dig som har en hund i åldern 3-6 månader. Förkunskaper är inte nödvändiga. Kursen bedrivs i samarbete med Studiefrämjandet och har karaktär av cirkelutbildning.

    Som deltagare i kursen får du vara med om många lärorika lektionstimmar med både teoretiska och praktiska lektioner.

    Du får lära dig grundläggande hundkunskap och hur du på olika sätt kan motivera din hund att hålla kontakt med dig. Du får veta hur valpar utvecklas och vad man bör tänka på vid olika tidpunkter under valpens utveckling. 

    Grundläggande lydnadsövningar som att sätta sig, lägga sig och komma på kommando och att kunna gå fint både med och utan koppel ingår i kursen, liksom att stanna kvar på kommando.

    Du får veta en del om förebyggande hälsovård och något om hundens utfodring

    Du kommer också att känna till de lagar och förordningar som reglerar hundhållningen i vårt land.

    Vid de praktiska övningarna använder vi oss av vedertagna inlärningsmetoder där vi genom olika belöningar motiverar hunden att utföra det vi vill. Vi lär oss också hundens olika signaler och att förstå vad signalerna betyder. Du måste givetvis träna hemma det vi går igenom under lektionerna.

    För att få valpen hanterbar även som vuxen, lär vi oss att belöna på ett riktigt sätt, men också att sätta förbud. I kursen ingår även viss miljöträning.

    Detta och en trevlig samvaro med våra välutbildade instruktörer och med andra hundägare erbjuder vi dig och din hund i vår Grundkurs Valp.
  • Grundkurs Vuxen

    Vänder sig till dig som har en hund från 19 månader och uppåt. Förkunskaper är inte nödvändiga. Kursen bedrivs i samarbete med Studiefrämjandet och har karaktär av cirkelutbildning.

    Som deltagare i grundkurs får du vara med om 24 lärorika lektionstimmar med både teoretiska och praktiska lektioner.

    Du får lära dig grundläggande hundkunskap och hur du på olika sätt kan motivera din hund att hålla kontakt med dig. Du får en inblick i hur hundens psyke fungerar och du får veta en hel del om hur det går till att lära en hund olika saker. Du får även lära dig hur du belönar för att få hunden motiverad att göra det du vill.

    Du får lära dig om förebyggande hälsovård och något om hundens utfodring.

    Du kommer att känna till de lagar och förordningar som reglerar hundhållningen i vårt land.

    Vid de praktiska övningarna använder vi oss av vedertagna inlärningsmetoder där vi genom olika belöningar motiverar hunden att utföra det vi vill. Vi lär oss också hundens olika signaler och att förstå vad signalerna betyder. Vi tränar också på att få hunden uppmärksam på dig även då det finns störningar i närheten. Självklart måste du träna hemma det vi går igenom under lektionerna.

    De praktiska övningarna består av inkallning, sitt och ligg, gå fint både med och utan koppel, olika kontaktövningar och kvarstannande liksom avslappningsövningar, där du och din hund får lära er att koppla av i olika miljöer.

    Detta och en trevlig samvaro med våra välutbildade instruktörer och med andra hundägare erbjuder vi dig och din hund i vår grundkurs Vuxen.
  • Inte dra i koppel/hälsa träning

    Kursen är en kortare tema kurs som inriktar sig på ett specifikt område som kan upplevas problematiskt för hundägaren. Hundägaren skall uppnå kunskaper för att kunna hantera sin hund i koppel på promenader och vid möte med människor och med andra hundar. Hundägaren får lära sig att visa hunden vad den ska göra i olika situationer inte enbart vad den inte får göra.

    Praktiskt kursinnehåll: övningar i syfte att nå ledarskap, följsamhet och kontakt.

    Förkunskapskrav: minst genomgången grundkurs.
  • Rallylydnad

    Rallylydnad är en härlig blandning mellan lydnad, agility och freestyle. Hela sporten går ut på att hund och förare skall samarbeta och ha roligt, det stärker dessutom bandet mellan hund och husse/matte. Momenten i sporten lägger grund för en bra vardagslydnad.

    Hur går det till? När man tränar eller tävlar rallylydnad går man en bana med skyltar. Vid varje skylt skall ett visst moment utföras. Under banans gång får man prata och berömma sin hund hur mycket man vill. Detta gör att hunden hela tiden får positiv feedback och tycker att det är roligt att samarbeta med dig! Hela tanken med rallylydnad är att du och din hund skall arbeta som ett team och bygga upp förtroende och starka band er emellan.

    Det finns 4 klasser (nybörjare, fortsättning, avancerad, mästarklass) och i den lägsta klassen sker allt med koppel. Övriga utförs med lös hund och skyltarna blir dessutom lite svårare allteftersom man klättrar på "karriärstegen". Totalt finns det 50 olika skyltar som man skall "kunna" när man är uppe i de högre klasserna.
  • Tävlingsinriktad Spårkurs

    Kursen vänder sig till dig som har gått dressyrkurs och tävlat officiellt eller inofficiellt och därvid erhållit minst 130 poäng. Kursen omfattar grundläggande spårträning både i teori och praktik.
  • Tävlingslydnad 1

  • Tävlingslydnad 2

Frågor och svar

  • Agility

    Varje år håller vi både nybörjarkurser och fortsättningskurser i agility. För att gå en nybörjarkurs måste hunden ha en grundlydnad, vilket innebär att den ska:

    • komma på inkallning
    • sitta/ligga på kommando
    • sitta/ligga kvar på kommando
    • fungera bland andra hundar
    • inte får vara rädd eller aggressiv
    Vad är agility?
    Agility är en hundsport som hela tiden blir allt större. Det är en sport med fart och fläkt. Hunden ska ta sig runt en hinderbana med hjälp av sin förare som hela tiden måste vara tydlig och visa rätt väg. Det krävs mycket samarbete mellan hund och förare. Vill man förbättra kontakten med sin hund och samtidigt ha en rolig stund tillsammans så är agility ett bra sätt.

    För att föraren skall kunna kontrollera sin hund och utföra momenten på rätt sätt, krävs dock redan från början en väl genomarbetad grundlydnad. När man tävlar så handlar agility om att på kortast möjliga tid och utan fel eller vägringar ta sig igenom en hinderbana. På en bana är det mellan 15 och 22 hinder som ska tas på rätt sätt, alltså i den ordning som domaren har bestämt. Man kan tävla både individuellt och i lag.

    Det finns fem storleksklasser för hundarna, x-small, small, medium, large och x-large.
  • Du och din valp

    Valpar behöver tidigt få en trygg relation med sin ägare. De behöver också tidigt lära sig grundläggande lydnad i vardagen, ex som att komma när ägaren ropar, kunna umgås med andra hundar på ett vettigt sätt, etc. För att kunna ge en liten valp en trygg och säker relation samt utveckla och stärka banden till ägaren, behöver vi förstå hur hundar och valpar fungerar samt få möjligheter till träning i en säker miljö.
    Allmänt
    Valpar behöver tidigt få en trygg relation med sin ägare. De behöver också tidigt lära sig grundläggande lydnad i vardagen, ex som att komma när ägaren ropar, kunna umgås med andra hundar på ett vettigt sätt, etc. För att kunna ge en liten valp en trygg och säker relation samt utveckla och stärka banden till ägaren, behöver vi förstå hur hundar och valpar fungerar samt få möjligheter till träning i en säker miljö.
    Kursens syfte
    Du & din valp ska syfta till att du utvecklar kunskaper för att stärka relationen till din valp på ett ändamålsenligt sätt. Du ges möjlighet att träna valpen i olika situationer som kan vara nyttiga i er vardag. Vi vill också ge en inblick i vad som är viktigt i en relation med en valp för att kunna utveckla en relation på bästa sätt.
    Kursens innehåll
    Vi träffas vid sex (6) kurstillfällen. Första tillfället är utan hund där vi ska berätta mer ingående om kursinnehållet, lite grundläggande teori. De resterande fem (5) tillfällena innehåller praktiska övningar med valpen. Vid ett av dessa tillfällen är vi på besök i skogen där vi visar hur man kan aktivera valpar på olika sätt – spåra, leta saker, etc.

    Observera att denna kurs är inte någon ersättningskurs för grundkurs!
  • Fortsättning Dressyr

    Fortsättning Dressyr För deltagande i kursen krävs godkänd kunskapskontroll. Kunskapskontroll arrangeras strax innan kursstart. Kursen är inte tävlingsinriktad.

    Kursen har uteslutande praktisk inriktning, och innehåller sex obligatoriska och ett valfritt dressyrmoment ur lydnadsklass 1 eller appellklassens lydnad. Precisionen i momenten är inte nödvändigtvis tävlingsmässig, utan kursdeltagarna bestämmer själva vilket utförande de önskar.
    Obligatoriska moment:
    1. Linförighet
    2. Läggande under marsch
    3. Ställande under marsch
    4. Inkallande
    5. Hopp över hinder
    6. Tandvisning
    Valfria moment
    1. Fritt följ
    2. Framförgående
    3. Apportering
    4. Platsliggande i grupp
    Kursen omfattar 20 lektionstimmar.
  • Fortsättning Spår

    Fortsättning Spår Eleverna lär sig grunderna i hur man lär hunden att följa spår av människor. Kursen innehåller ett obligatoriskt moment, spårning, och också ett av följande valfria moment: Uppletande av borttappat föremål, markering av vittring från en gömd människa på cirka trettio meters avstånd eller budföring. Budföring innebär att hunden, på kommando, springer till en okänd människa som befinner sig på femtio meters avstånd. Det valfria momentet väljs ut av kursdeltagarna vid kursstarten.


    • Målet för det obligatoriska momentet spårning är att hunden skall kunna följa ett trehundra meter långt, fyrtiofem minuter gammalt spår, och markera tre föremål som spårläggaren ”tappat”.

      I de valfria momenten, varav deltagarna kommer överens om ett, är målet att deltagarna efter kursen skall ha tillräckliga kunskaper för att själva kunna träna hunden i momentet. 

      Eftersom kursen inte är tävlingsinriktad, är inte utförandet det viktiga, utan att man tillsammans med sin hund kan klara uppgiften.

      Kursen är på tjugo lektionstimmar.



  • Fortsättningskurs

    Fortsättning B: För hundar upp till 18 månader som gått antingen Valpkurs eller Grundkurs Unghund.

    Fortsättning C: För hundar över 18 månader som gått antingen Grundkurs Unghund eller Grundkurs Vuxen.

    För att få gå en fortsättningskurs måste du ha gått en Valp- eller grundkurs. Har du motsvarande utbildning från annan klubb, vill vi göra en kunskapskontroll innan du kommer med i kursen. Kursen bedrivs i samarbete med Studiefrämjandet och har karaktär av cirkelutbildning.
    Under de praktiska lektionerna intensifieras träningen av de moment du lärt dig i valp- eller grundkurs och din hund skall klara att utföra momenten även i nya omgivningar och under störning. Precisionen i utförandet bestämmer du själv, men din instruktör hjälper dig vilken nivå du än väljer.

    Fortsättningskursen är inkörsporten till vidare utbildning, vare sig du vill gå tävlingsinriktade kurser eller du vill lära dig mer utan att tävla med din hund.

    Detta och en trevlig samvaro med våra välutbildade instruktörer och med andra hundägare erbjuder vi dig och din hund i vår fortsättningskurs.

    Kursen är på tio tillfällen varav minst ett med nosaktivering.

Adress

Kontakt

  • E-post
    Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

design & produktion: Webkeeper - stick to content, we take care of the rest